Utrustning

Utrustning

Barnet skall ha en välfungerande utrustning för ändamålet, har du frågor om detta kan du prata med någon av ledarna.

Generellt kan man säga att för klassisk åkning bör skidan ha ungefär samma längd som barnet för barn upp till ca 115cm, 5-10cm längre än barnet upp till ca 135cm och 15-20cm längre än barnet från 140cm. Stavarna bör vara ca 20cm kortare än barnet. I övrigt gäller kläder efter väder och ofta är det bra att börja med ett överdrag som man lätt kan ta av när man får upp värmen.

Skidlängd 

Längden på skidorna beror i grunden på två saker, din längd och din vikt. Barn och juniorer bör ha klassiska skidor som är ca 5 – 20 cm längre än kroppslängden. Vid val av skida är anpassning av vikten och spannet av större vikt än längden på skidan. Skejtskidor är ca 10 cm kortare än klassiska skidor. Tabellen nedan är en vägledning för skidlängd. 

 Skinn skidor eller ”fiskfjäll” är ett bra alternativ för yngre grupperna eller om man inte har så mycket förkunskaper. När man utvecklas som åkare kan det vara lite begränsande i glid jämfört med traditionellt vallade skidor. Det går även att prova på att skejta med vanliga vallningsbara skidor utan fästvalla. Med skinn/”fiskfjäll” blir det svårare.

Stavlängd

Ett generellt mått är att infästningen på handremmen bör vara i höjd med armhålan på klassiska stavar och mellan hakan och näsan på skejtstavar. 

Vid tävlingar i klassisk teknik får stavlängden vara maximalt 83 % av åkarens kroppslängd (med pjäxor). Alltså kroppslängd x 0,83. Stavlängden vid skejt är oftast 10cm längre än de klassiska.

Bindningar

Nuförtiden om man köper nya skidor eller max 6 år gamla skidor och pjäxor så är alla kompatibla med varandra. Innan dess fanns de två system Salomon SNS och Rottefella NNN dessa passar inte ihop. Salomon Prolink , Fischer/Rossignol IFP och Rottefella är nu mer kompatibla med varandra.

Valla

För att få ut det mesta av sin skida med bra glid och det inte fastnar snö under dem så kan det vara bra att valla dem ibland, det viktiga är att man gör det inte om man lägger dyr tävlingsvalla. Nuförtiden finns det många bra alternativ på glid med flytande valla där ni styker på det med en svamp, låter det torka sedan borstar ni av det överflödiga med en nylonborste. 

Fästvalla för klassisk skidåkning utan skin/”fiskfjäll” så behöver man valla fästzonen beroende på före och temperatur. Det är bra om man har några burkvallor och något klister för tö. Tänk på att ha fästzonen utmätt och ruggad så fästet sitter. Det finns filmer på skidförbundet hemsida om hur man går till väga.

Kläder

Längdskidåkning är en aktiv vinteridrott så vi förespråkar lager på lager principen med ett bra underställ sedan kläder efter väder. 

Tänk på att tjocka vinterhandskar oftast blir för tjocka för att kunna använda remmen på staven.