NPF och Idrott Projekt 2024 och 2025

Duveds IF NPF-säkrar sin verksamhet för att skapa en inkluderande idrottsmiljö

Duveds IF tar ett stort steg mot att bli en mer inkluderande idrottsförening genom att NPF-säkra sin verksamhet. Med stöd Cecilia Wahlgren som driver CISU Idrottspsykologi och som har specialiserat sig på området neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) kommer föreningen att utveckla sin förening så att alla barn och ungdomar, oavsett diagnos eller behov, kan delta utifrån sina förutsättningar. Vidare ska Duved genom det här samarbetat hjälpa till att skapa de förutsättningarna för barn och ungdomar med NPF.

NPF-säkringen innebär bland annat att:

  • Tränare och ledare får utbildning i NPF för att bättre förstå och möta behoven hos barn och ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser.
  • Varje sektion inom föreningen kommer erbjudas workshops för att identifiera utmaningar och jobba fram hjälpmedel och strategier för respektive sektion.
  • All utbildning i frågan utgår från perspektivet att aktiva med NPF, deras föräldrar samt tränare ska ha en förståelse för varandras utmaningar och situation.
  • En modell (KASAM – Känsla Av Sammanhang) implementeras för att jobba med frågan långsiktigt.
  • NPF-säkringen utgår från respektive idrottsgrens utmaningar.

Denna satsning är en del av Duveds IF långsiktiga strategi att bli en förebild inom inkluderande idrott. Föreningen hoppas att initiativet ska inspirera andra idrottsföreningar att följa efter och anpassa sina verksamheter för att vara tillgängliga för alla.

Idrott ska vara till för alla, och vi vill att varje barn och ungdom ska kunna känna sig som en del av vår gemenskap. Genom att arbeta tillsammans med någon som specialiserat på området och lyssna på våra medlemmar är vi övertygade om att vi kan skapa en idrottsmiljö där alla kan blomstra.

Projektet drivs med hjälp av finansiering från RF- SISU Jämtland Härjedalen Jämtland-Härjedalen (rfsisu.se)

Vill ni läsa mer om Cecilia Wahlgren och CISU – Idrottspsykologi kan ni titta här www.cisu.se.

Ansvarig för projektet är Cajsa Hjortlinger,
Kontakt: hjortlinger1@icloud.com